Advent második vasárnapja

Advent második vasárnapján Molnárné Pádár Hajnalka köszöntő beszéde után Medve Éva gyújtotta meg a várakozás második gyertyáját.

"Az adventi koszorún a reményt szimbolizáló második gyertyát gyújtottuk meg, aminek idén is fontos üzenete van, hiszen a várakozás örömét tavalyi évben beárnyékolta a járványtól, idén a háborútól való félelem. Előtérbe került a mindennapi megélhetés, a létbiztonság és a békéért való aggodalom. Már vásároljuk szeretteinknek az ajándékokat, díszítjük otthonainkat, munkahelyünket, tervezzük az ünnepi menüt, időpontot egyeztetünk a családtagokkal, barátokkal, várakozással telnek mindennapjaink, mire eljön Karácsony ünnepe. Mindeközben a szomszédban nélkülözés, félelem, reményvesztettség, háborús helyzet van. Az idei ünnepet mindenki széppé, boldoggá, emlékezetessé szeretné tenni, hisz nem tudhatjuk nem csak számunkra, de más nemzetek, országok, földrészek lakói számára is mit hoz a következő év, tudjuk-e ünnepeinket színvonalasan megtartani, meg tudjuk-e vásárolni ajándékainkat, tudunk-e együtt ünnepelni. 

Idén is gondoljunk azokra, akiket ritkán hívunk fel, vagy beszélünk velük. Szerezzünk örömet minél többször embertársainknak, adakozzunk ha megtehetjük, segítsük az elesetteket, hogy ezt a nehéz időszakot is együttes erővel, de a szeretet cselekedeteivel  felhatalmazva vészeljük át. 

A reményt, aminek a gyertyáját ma meggyújtottuk, tápláljuk magunkban és tudatosítsuk magunkban azt, hogy ma sem vagyunk egyedül. Elődeink és mi is a nehéz helyzetekben fohásszal fordulunk egy természetfeletti lényhez: Istenem segíts! A történelem eseményeit tanulmányozva Isten mindig átsegített minket a nehéz helyzeteken, a remény által is utat mutatott merre van a helyes irány, gyúljék hát világosság!

A tábortűz lángjának fénye is vonzza a tekintetet, melegséggel tölti el szívünket és lelkünket. Miközben takarékosságra intenek minket, mi mégis fényfüzérrel díszítjük fenyőfáinkat, ablakainkat és az adventi koszorú gyertyáinak lángját is sorban meggyújtjuk, együtt várakozunk így is a közelgő ünnepre. Teremtsünk együtt világosságot, békességet lelkünkben, szeretteink, embertársaink, közösségeink körében is! Békés, reményteli várakozást kívánok!"

Molnárné Pádár Hajnalka

 

Aranyosi Ervin – Advent második gyertya

A második is fényre lobban,
jelzi, angyal szállt a földre:
– Éljetek méltóbban, jobban,
s várjatok az újszülöttre!

Lelketeket készítsétek,
– a világ újjá születhet!
Szóljon szívből belső ének,
– nyissátok meg szeretetnek!

Legyen bennünk könyörület,
új megváltónk mikor várjuk.
A világ is szebbnek tűnhet,
ha utunkat eképp járjuk.

Találd meg a belső békét,
s majd, ha utad tisztán járod,
élvezheted eredményét,
egy csendes, békés világot…