Idősek Napja - 2017

Immáron ötödik alkalommal került megrendezése községünkben az Idősek Világnapja. Idén szeptember 30-án látta vendégül Csány Község Önkormányzata idős és szép korú lakóit. A szervezés idén is már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, hogy minél színvonalasabb műsorral tudjuk megörvendeztetni a 60. életévüket betöltött lakosainkat. Idén Szabó Zsolt államtitkár úr is megtisztelte rendezvényünket.

Az ünnepi megnyitó beszédet Gál Tiborné alpolgármester asszony mondta el, mely szívhez szóló és megható volt. Az alpolgármester asszony Varga Ibolya, TESTÁMENTOM c. versével zárta ünnepi gondolatait:
 

Figyelj! - ha egyszer meghalok,
Elfújok néhány csillagot,
Mint tortán a gyertyát,
Hát csak ne sirassatok.

Figyelj - ha egyszer meghalok,
Némák legyetek, s szótlanok,
Ha temettek, ne földeljetek,
S szóval ne méltassatok.

Figyelj! - ha egyszer meghalok,
Könnyek nélkül búcsúzzatok,
Ha ismertetek, megértitek,
Ha nem, minek hazudjatok.

Figyelj! – ha egyszer meghalok,
Három edénybe rakjatok,
Szétosztván az isteneim között:
Gyermekeimnek adjatok.

Figyelj! – ha egyszer meghalok
Ők érteni fogják, mire gondolok,
És ott adnak a szélnek engem,
Ahol a leginkább boldogok.

Figyelj! - ha egyszer meghalok,
Vidámak legyetek, s boldogok,
Örvendjetek a tudásért, hogy
Én már jó helyen vagyok.

Figyelj! – ha egyszer meghalok,
És látsz egy fekete párducot,
Smaragdszemében ott ragyog:
Valahol én is ott vagyok.

Figyelj! - mert egyszer meghalok…
De most kellenek a szép napok,
A törődés, a tiszta gondolat,
Őszinte szeretet, társ-tudat.

Mert a szívem még - hallod?
Még eleven, még dobog,
Most kell, hogy szeress,
Mert most még élek,
Most örülök a virágnak, ha kapok,
Most még... - figyelsz rám?
- Mert most még itt vagyok!

 

Majd felkérte Szabó Zsolt államtitkár urat, hogy mondja el ünnepi köszöntőjét. Az államtitkár úr többek között kitért arra, hogy gyermekkorában azt látta, hogy ebben a kis községben mindig mindenki siet és teszi a dolgát, megemlítette a méltán híres csányi dinnyét, és hogy büszke arra, hogy csányi.  

Többek között említette az útfelújításokat, az iskola tornateremének leendő felújítását és a templom felújításáról is szót ejtett. Gondolva az ünnepeltekre egy-egy üdvözlőkártyával és egy-egy szelet rétessel köszöntötte őket.

Ahogyan minden évben, most is a helyi óvoda konyhájában főzött finom ebéd előzte meg az ünnepi műsort. Az első fellépők a Hatvani Salsa-Mojito tánciskola táncosai voltak, akik nagyon jó hangulatot teremtettek Abelovszki Attila vezetésével. Őket követték a Csányi Napközi otthonos Óvoda nagycsoportosai, akik néptáncukkal és verseikkel belopták magukat mindenki szívébe. Felkészítőjük Surányiné Szabó Beáta. A következő fellépők a Csányi Szent György Általános Iskola 6. osztályos tanulói voltak, akik egy kis boszorkánykodással jókedvre derítették a jelenlévőket. Felkészítőjük Kovácsné Tóth Dóra. Ezután Henter Hanga Napsugár Népdalokat adott elő. Felkészítője: Köles Éva.

A népzenéhez kanyarodva a Kisvadvirág Citera együttes szórakoztatta a közönséget, akik Hatvanból érkeztek. Az nap sztárvendége Solymos Tóni volt, aki fergeteges hangulatot teremtett örökzöld slágereivel. Régi és visszatérő vendégként köszönthettük ezután Gulyás Natáliát, aki népdalokkal örvendeztette meg a szép korúakat. A következő fellépő a Csányi Hagyományőrző Népdalkör, akik számos versenyen vettek már részt igen szép eredményekkel. Legutóbb a XII. Vass Lajos Népzenei Verseny és Találkozó elődöntőjén, melyen a VASS LAJOS ARANY FOKOZATOT értek el, ezzel továbbjutottak az országos középdöntőbe. Ezekből a dalokból állítottak össze most egy kis csokrot. Vezetőjük Bohács Ágnes, szakmai vezetőjük Sturmann Jenőné. Ezek után a táncé volt a főszerep a Hatvani Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub jóvoltából, akik kalocsai néptáncot mutattak be. Az ezt követő percekben egy verset és egy monológot hallhattak a résztvevők, a Hatvani Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub 2 tagjának tolmácsolásában, Pallagi Attilánétól és Szabó Istvánnétól. Ezek után ismét a táncé volt a főszerep, a Lehel Melody Tánciskola két tanulója kápráztatta el a közönséget tánctudásával, ők Jászberényből érkeztek, tangót és keringőt táncoltak. A nap vége felé közeledve az Egri Gárdonyi Géza Színház művészei, Baráth Zoltán és Ivándy Erika, valamint Hegyesi-Hudik Margit, az Eszterházy Károly Egyetem művészettanára adtak elő jól ismert opera betétdalokat. Zárásként ismét a népdal került előtérbe a Hatvani Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub énekkara állt színpadra citerás kísérettel.

Végül az ünnepelteket megleptük egy kis ajándékkal, mely Gál Tiborné alpolgármester asszony támogatásával jöhetett létre.

Azt hiszem egy igazán feledhetetlen és szép délutánt tölthettek együtt községünk idős lakói.

A mai napon Önöket köszöntötték az óvodások, iskolások, felnőttek és idősebbek egyaránt, nekik és felkészítőiknek tisztelettel megköszönöm, hogy ismét elfogadták felkérésünket.

Köszönöm Rácz Jánosnénak, aki megszervezte az Idősek Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő színvonalas műsort, továbbá köszönet illet minden segítőt, aki bármilyen módon részt vett megvalósításban, és ezzel hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához.  Köszönet és hála minden támogatónak, akik nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg.

Rácz Mária Magdolna

A rendezvényen készült képeket itt tekinthetik meg.

http://hatvanonline.hu/hir/Szukseg_van_a_higgadt_bolcsessegre/0/7/12172

Ezúton köszönjük minden kedves segítőnek, hogy munkájukkal segítették az ünnepség sikeres lebonyolítását. Segítőink voltak: Bohács Ágnes, Bódi Gyuláné, Cserna Józsefné, Csomor Diána, Csomorné Farkas Éva, Csomor Zoltán, Csordás Erika, Erdélyiné Laszkács Erika, Farkas Brigitta, Ferró Szilvia, Ferró Tivadar, Ferró Tivadarné, Fodor Gyuláné, Gál Brigitta, Gulyás Ágnes, Gulyás Gáborné, Horváthné Tóth Irén, Kerek Attila, Kerek Attiláné, Kissné Kovács Mónika, Kisné Szabó Ágnes, Kovácsné Hevér Erika, Kovácsné Tóth Dóra, Kristály Zsolt, Langa Mónika, Medve Istvánné Czabán Katalin, Micskó Tibor, Molnár Erika, Molnárné Pádár Hajnalka, Nagy Emília, Nagy János (polgárőr), Nagy János, Nagy Szonja, Nagy Zoltánné, Odor Renáta, Odorné Zsosa Katalin, Pádár Attila, Penczi Ferencné,  Tóth Lászlóné, Ráczné Bangó Anita, Rácz János, Rácz Mária Magdolna, Sós Marietta, Surányiné Szabó Beáta, Tóth Ferencné, Varga Éva, Zsólyomi József.
 

Támogatónk, akik nélkül nem jöhetett volna létre rendezvényünk:

Csány Község Önkormányzata, 3Abo Kft. (Napelem Csány), Agrodiszkont Csány, Benzinkút Csány, Bohács Ágnes, Borosi Zoltánné, Bugyi Jolán, CBA Csány, Ferró Tivadar, Gabanyecz Attila, Gál Tiborné, Grassalkovich Csemege Csány, Horváth Lászlóné, Horváth Rudolf Intertransport Kft., Józsa Jánosné, Józsa Lászlóné, Kapocs-Fém Kft. Hort, Kiss László Visznek, Molnár Erika-Hubai Gyula, Molnárné Pádár Hajnalka, Monok Péter, Szabó Lászlóné (Kis Csehó), Dr. Szabó Tamás, Sissi Cukrászda Nagyréde, Tuzson János Patika, Vitaminsziget Zöldség-Gyümölcs Vegyeskereskedés, Zsuzsóka fodrászat, Zölei Ferencné.

Hálásan köszönjük nagylelkű felajánlásaikat.