Virágosítás

Nyár elejére ismét kivirágosodott kicsiny falunk! Ahogy vége a télnek és közeledik a tavasz, elkezdünk gondolkozni, milyen virágokat is ültessünk virágládáinkba, a falu közepén található kis parkrészre és egyéb erre alkalmas helyekre. Mint minden évben, az önkormányzattal karöltve most is voltak civil szervezetek, magánszemélyek, akik segítették településünk virágosítását. Komoly összegek, szépérzék, belefektetett munka szükséges ahhoz, hogy kicsit színesebb legyen településünk. Csak hogy érzékeltessem azokkal, akik évről-évre megrongálják a virágokat (vagy teleszemetelik a falut), míg más az idejét, energiáját, pénzét áldozza a virágosításra nem kevés mértékben és mindenki örömére, igazi lista született a virágosításról kik is járultak hozzá idén ehhez a projekthez:

Csány Községi Önkormányzat:                                               100.000,- Ft

Csányi Dinnye és Zöldségtermelő Védegylet:                           30.000,- Ft

Csányért a Faluközösségért Alapítvány:                                   27.000,- Ft

Csányiak Csányért Együtt Faluszépítő Egyesület:                  8.000,- Ft és 30.000,-Ft-ért vásárolt muskátlitöveket, melyeket Bitaróczkiné Czudarhelyi Zsuzsanna nevelt olyan széppé, mint ahogy kikerültek a villanyoszlopokra.

Tóth László és felesége Rózsika néni idén is ajánlott fel virágpalántákat a településnek.

Dolgos kezek nyomán virágok kerültek a faluközpont kis parkos részére, a Kultúrház előtti területre, a Polgármesteri Hivatal ablakaiba, a településen kihelyezett virágládákba, a Petőfi u, a Hatvani u hídjaira, a bevezető utak üdvözlőtábláihoz, a villanyoszlopokra, az ÖNO kiskertjébe, az alvég felé lévő átalakított medencébe és egy-egy közintézmény ablakába.

Lehet, mert saját magam is részt vettem a virágosításban, valahányszor ránézek munkánk eredményére, jóleső érzés önti el a lelkemet! De azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, hisz munkálkodásunk során mindenki csak dícsérte a sok szép virágot és a segítő kezeket. Olyan szépen virágoznak a dáliák, a porcsin rózsák, a vinkák, a büdöskék, a kánák, a muskátlik, a paprikavirágok, a virágos bokrok és üde színfoltjai településünknek. A községbe érkező idegeneknek is rátapad a tekintete a hivatal előtti begónia állványra, nem véletlenül. Idén segítségemre voltak: Pádárné Abonyi Bernadett, Csomorné Farkas Éva, Farkas Brigitta, Kovács Orsolya, a közmunkás lányok és fiúk. A virágokat locsolja, a füvet rendben tartja egyéb feladatai mellett Fekete József, az önkormányzati autóval rendsezeresen locsolja a muskátlikat Csomor Zoltán. Köszönjük a közmunkásoknak is, hogy igyekeznek rendben tartani a települést, szemetet szednek, füvet nyírnak, takarítanak. Több-kevesebb sikerrel, hisz kevesen vannak és a feladat szerteágazó. Kérem a település lakóit is, hogy figyeljenek lakókörnyezetük rendben tartására, ültessünk fákat, növényeket, mert csak közösen tudjuk esztétikussá varázsolni ezt a szívünkben előkelő helyet élvező kis falucskát, Csányt!

Molnárné Pádár Hajnalka