Ünnepváró gyertyagyújtás margójára

„Ma egy kicsit minden más,
Más az eszeveszett rohanás.
Ma egy kicsit jobb a világ,
Kevésbé húzza a szegényt az ág.

Ma egy kicsit mosolygósabb vagyok,
Persze mindig van rá vagy ezer ok.
Ma egy kicsit vidámabb vagy Te is,
A család, a hangulat magával visz.

Eltűnik a szomorkodás, ma könnyebb minden,
Talán ez a szép ebben az ünnepben.
Megáll a világ, nyugalom száll szerteszét,
Mindenki adja másnak az ő kis szeretetét.

Ma egy kicsit szebb az élet,
Nem látni a sötét véget.
Ma egy kicsit jobban esik az ölelés,
A koccintás, az ünneplés.

De mégis... Életed éld úgy, hogy ne csak ma adj,
Adj, amikor tudsz, és ilyenkor ne sírva fakadj.
A szeretet minden nap éljen benned és benne,
Azt hiszem, a szeretet az élet értelme.”

/Schmuck Domonkos: Szeretet/

 

A versből áradó átható szeretet várta a Csány Községi Önkormányzat hagyományos gyertyagyújtásának vendégeit. A szeretet ünnepének közeledtével évről-évre közös gyertyagyújtásra várjuk településünk lakosait, a település központjában felállított karácsonyfához.

A megnyitót követően Dr Szabó Tamás jegyző úr mondta el az ünnephez kapcsolódó gondolatait. Békesség, szeretet, remény…. ezek a kulcsszavak, melyek meghatározzák az ünnep hangulatát. A készülődés folyamata az Advent, mely során ráhangolódtunk a szeretere, a gondolataink kitisztulnak a nyomasztó bajoktól és a reménység hatja át mindenki szívét. A Karácsony a szeretet által egymáshoz vezet bennünket, ilyenkor félretesszük az ellentéteket és békét kötünk embertársainkkal. Az ünnep a közösség ünnepe is, hisz együtt készültünk erre a napra, együtt ünnepeltünk és együtt vártuk a Karácsonyt. Köszönjük a szívhez szóló személyes emlékekkel gazdagított ünnepi gondolatokat. Jó érzés egy szerető közösség tagjának lenni!

Az ünnepkörhöz illő műsorszámokkal készültek számunkra a kicsik és nagyok egyaránt. Elsőként a csányi napköziotthonos óvodába járó gyerekek adtak kis ízelítőt a karácsonyi műsorukból. A legkisebbek bátran szerepeltek, nagyon ügyesek voltak, felkészítő pedagógusuk: Horváthné Tóth Irén óvónéni volt.

A Csányi Szent György általános iskola diákjai következtek, akik szintén ünnepi műsorral készültek vendégeinknek. A kisdiákok hangulatos műsorának felkészítője Tóth Ferenc hitoktató volt.

A diákok műsorában hallható dallamokat a Csányi Hagyományőrző Népdalkörnek és a zenei kíséretet biztosító Estam zenekarnak köszönhettük. Igazán szívmelengetőek voltak az előadott karácsonyi énekek.

Az estét, hogy még teljesebbé tegyük, meggyújtottuk településünk közös karácsonyfáján az öröm lángjait. Településünk intézményeinek, szolgálatainak, civil szervezeteinek képviselői gyújtották meg gyertyáikat, jelképezve faluközösségünk együvé tartozását.

 

„Ajándékon gondolkodtam,
De ötletem nem volt,
Sétám során rátaláltam,
Ott a szeretetbolt.

Megállván az ajtajában,
Mit látnak szemeim.
Karnyújtásnyi távolságban
Vannak reményeim.

Volt ott öröm, volt ölelés,
Volt nevetés, jóság,
Volt még szeretet, s volt féltés,
Volt mosoly, bohóság.

Nincs már nékem semmi gondom,
Hisz ingyenes a bolt.
Közöttetek majd szétosztom
Mindazt, ami ott volt.

/Linn Márton: Szeretet bolt/

Csány Község Önkormányzata is nyitott egy szeretetboltot, ahol finomságokkal várta a gyertyagyújtás vendégeit. A hideget ellensúlyozva forralt bor, forró tea, mézeskalács, szaloncukor, mandarin volt a kínálat. Igazi ünnepi finomságok, melyek kortyolgatása, nassolása közben időt szakíthattunk egy kötetlen baráti beszélgetésre is. Idén így vártuk közösen az ünnepet.

 

Molnárné Pádár Hajnalka