Csányért, a Faluközösségért Alapítvány

   

   Sursum vivere

  „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.” (Böjte Csaba)

  „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: Igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” (Weöres Sándor)

   „Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit, ami nincs… Nem a legkisebb, hanem a legnagyobb ellenállást keresni. Csak azt érdemes megcsinálni, ami lehetetlen.” (Hamvas Béla)        

 

  A Csányért, a Faluközösségért Alapítványt 2011-ben hozta létre Medve István polgármester úr 100 000 Ft alaptőkével településünk anyagi-fizikai és szellemi-lelki értékeinek gyarapítására, faluközösségünk gazdagítására, építésére, közösségi életünk-létünk életre keltésére, továbbá a közösségért végzett önzetlen cselekvés példájának meghonosítására. Nagypéntek nélkül ugyanis nincs Húsvét, Áldozathozatal nélkül nincs Feltámadás.

  Az Alapítványt adományozók áldozatkészsége működteti. Az alapítás időpontja óta az alapító, a polgármester úr minden hónapban közel 30 000 Ft-ot utal az Alapítvány számlájára, a képviselő-testületi tagok közül pedig Józsa Zsolt József alpolgármester úr, és Medve Éva képviselő a képviselői tiszteletdíjuk egészét (szintén közel 30 000 Ft-ot), Juhász Dávid és Gál Tiborné képviselők pedig a tiszteletdíjuk felét adományozzák az Alapítvány javára. Ők ketten tiszteletdíjuk másik felével másik civil szervezetet is támogatnak. Az Alapítványt dr. Szabó Monika havi 10 000 Ft-tal támogatja. Szervezetünk munkájához Mihály Zsuzsanna az első évben ingyenes könyvelést ajánlott fel. Az áldozatkész támogatók jóvoltából ma, az alapítás után 3 évvel már eljutottunk oda, hogy a Csányért, a Faluközösségért Alapítvány közel öt és fél millió Ft-tal rendelkezik. Az Alapítvány pénzének felhasználásáról az Alapítvány kuratóriuma dönt, az alapszabályban megfogalmazott célok szerint.

  Az Alapítvány igen fontosnak tekinti a hagyomány és a népi kultúra életre keltését és megőrzését, ezért 2011-ben felvállalta az általános iskolában a néptánc-oktatás finanszírozását egy éven keresztül.

  A közösségi élet szervezésének érdekében filmklubot és nemzettudat-formáló előadássorozatot indítottunk útjára településünkön. Olyan kiváló­ságok látogattak el hozzánk, mint Vukics Ferenc (a Baranta hagyományos magyar harc­művészet alapítója, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára), dr. Drábik János (jogász, közíró, a Szabad Európa Rádió egykori programszerkesztője), dr. Tóth Zoltán József (jogtörténész, politológus, alkotmányjogász) vagy épp Molnár V. József (néplélekkutató, 56-os szabad­ságharcos). Az előadássorozatok szervezésén túl Alapítványunk évközi hagyományos ünnepek, rendezvények megtartásában is tevékeny részt vállal. Ilyen hagyomány lett pl. Csányon immáron a Karácsonyfa-állítás, a nyári Dinnyefesztivál vagy épp az Alapítványi jótékonysági bál. 2013-ban és 2014-ben Alapítványunk is részt vett a „Dunán innen, Tiszán túl” nemzetközi tehetségkutató verseny Heves megyei és Jász-Nagykun-Szolnok megyei regionális fordulójának megszervezésében, melynek településünk, Csány adott otthont.

  Az Alapítvány céljai közé sorolja a falu képének vonzó és esztétikus kialakítását. Minden tavasszal sor kerül a Csányiak Csányért Együtt Faluszépítő Egyesülettel karöltve településünk virágosításra, melyhez Alapítványunk az önkéntes munkán túl a virágládák vásárlásával és a villanyoszlopokon található virágtartók finanszírozásával járul-járult hozzá.

  Környezetvédelmi tevékenységként megszerveztük a településen nagy mennyiségben keletkező használt műanyag sátorfólia begyűjtését és elszállítását, továbbá a Hatvani Környezetvédő Egyesülettel együttműködve elektronikai hulladékgyűjtést szerveztünk.

  2013-ban Alapítványunk, részben az éves Alapítványi Bálunk bevételéből, 500 ezer Ft-ért egy padkahengert vásárolt, mellyel a falu útjainak kátyúzásához, rendbetételéhez szeretnénk majd hozzájárulni.

  Pályázati eredményeink: 2011-ben 1 000 000 Ft-t nyertünk a csányi népviselet rekonstruálására, 10 db csányi női viselet megvarratására, laptopra, projektorra, multifunkcionális lézernyomtatóra. 2013 decemberében egy országosan is egyedülálló szép nemzetközi sikert értünk el. Egy a NATO országok szervezetei, intézményei számára kiírt pályázaton a Csányért, a Faluközösségért Alapítvány 8280 eurót, mintegy 2 400 000 millió Ft-t nyert el. A pályázaton 28 NATO ország képviseltethette magát. Összesen 17 pályázatot díjaztak, közülük két magyart, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház, valamint a csányi Csányért, a Faluközösségért Alapítvány pályázatát. A pályázati anyagot angol nyelven kellett benyújtani, a pályázatot az alapítónk, Medve István polgármester úr írta meg és adta be. A NATO pályázaton nyert összegből egészségmegőrző fejlesztéseket hajtunk végre, többek között egy sószobát létesítettünk az óvodában, az ovis gyermekek számára. 2014-ben pedig Alapítványunk 12 700 000 Ft-t nyert el egy 9 személyes Volkswagen mikrobusz vásárlására.

 Aki az alapszabályban foglalt céljainkkal és faluközösségünkért végzett munkánkkal egyetért, kérjük, támogassa tevékenységünket az alábbi számlaszámon: 62100140-11034672 (Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet).

  Kérjük továbbá, hogy adójuk 1 %-át ajánlják fel a Csányért, a Faluközösségért Alapítvány javára. Adószámunk: 18219313-1-10. 

Alapító okirat

Egyszerűsített éves beszámoló (2011)

Közhasznúsági jelentés (2011)

Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet (2012)

Egyszerűsített beszámoló és közhasznusági melléklet (2013)

Egyszerűsített beszámoló és közhasznusági melléklet (2014)

Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet (2015)

Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet (2016)

 

 

Az alapítvány munkája képekben         

               

                             A pályázaton nyert kisbusz                                                  A pályázaton nyert kisbusz      

   

Sószoba az óvodában az Alapítvány finanszírozásában - 2014.Sószoba az óvodában az Alapítvány finanszírozásában - 2014. 

   

           NATO pályázat táblája Csányon - 2014. február                          NATO pályázat táblája Csányon - 2014. február

 

               NATO pályázat, Brüsszel - 2014. január 27.                                  NATO pályázat, Brüsszel - 2014. január 27.     

 

              Alapítványi bál - 2014. február 8.                                                             Alapítványi bál - 2014. február 8. 

 

                         Alapítványi bál - 2013.                                                 Az Alapítvány által vásárolt padkahenger - 2013.

 

                 Alapítványi bál - 2012. január 28.                                                                       Alapítványi bál - 2013.

 

            Néptáncoktatás az Alapítvány finanszírozásával                                 Alapítványi bál - 2012. január 28.

 

                Virágtartók a villanyoszlopokon - 2012.                                         Virágtartók a villanyoszlopokon - 2012.

 

    Az Alapítvány által készíttetett virágládák - 2012.              Az Alapítvány által készíttetett virágládák - 2012.

 

         Hóhúzás az Alapítvány finanszírozásával - 2012.                                Elektronikai hulladékgyűjtés - 2012.

 

        Kassa András helytörténész - 2013. március 7.                        Hóhúzás az Alapítvány finanszírozásával - 2012.

 

Molnár V. József születésnapi köszöntése - 2012. március 16.                           Csörsz-árok kiállítás - 2012.

 

        B. Szabó Pál, Jelenkori történelem - 2011. május 14.             Dr. Drábik János Csányon - 2011. július 2.

 

    Vukics Ferenc Csányon - 2011. január 28.             Tóth Zoltán József jogtörténész Csányon - 2011. április 8.

 

 

 

magyar