Meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját

A karácsonyi ünnepkör Advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, mindig a Szent András napjához legközelebb eső vasárnap.

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.

A karácsonyt megelőző várakozás majd az Úr eljövetelében teljesedik ki.

Már a második év, ami nem a megszokott módon alakul a pandémia miatt. Csány Község Önkormányzata mégis úgy döntött, hogy az Advent adta várakozást idén is a település lakóival együtt, a szükséges egészségügyi szabályok megtartása mellett szeretnénk megélni.

Az Adventi időszak, azaz a várakozás négy hetének a leglényegesebb üzenete az elmélyülés magunkban.

Ma  Advent első vasárnapján az adventi koszorú első gyertyáját, a hitet szimbolizáló lila gyertyáját gyújtjuk majd meg.  Hit. Erre a szóra, és a szó mögötti érzésre és tartalomra talán az elmúlt és az általunk megélt évtizedekben soha nem volt nagyobb szükségünk, mint most. A hit a közösség erejében, az emberi kapcsolatokban, a családban és az alapvető emberi értékekben.

Jelenünk arra figyelmeztet, mennyire múlandó minden, milyen törékeny az egyensúly, amelyben élünk – és itt gondolhatunk a saját életünkre, egészségünkre, a kapcsolattartásra szeretteinkkel, de természetesen az Istennel kötött lelki szövetségünkre is.

Advent első gyertyája emlékeztessen bennünket, hogy mennyi jó van az életünkben, mennyi jót kapunk folyamatosan, amiért hálásak lehetünk. Ugyanakkor emlékezzünk arra is, hogy mi mennyi mindent tehetünk embertársainkért, azokért akik fontosak számunkra. Ami nekünk egy apróságnak tűnik, másoknak hatalmas ajándék lehet. A mostani koronavírus-járvány helyzetben talán többet ér egy aggódó, szívből jövő érdeklődés rokonaink, rég nem látott szeretteink hogyléte felől, mint bármilyen ajándék. Jobban vágyunk a békés családi együttlétre, mint a gazdagon terített ünnepi asztal örömeire. 

Mindnyájan járjuk végig az adventi időszak útját és a világító gyertyák számának növekedésével, a lelkünkben is növekvő fénnyel érkezzünk el a karácsonyi ünnepekhez.

Megkérem Gál Tiborné Alpolgármester Asszonyt, hogy gyújtsa meg településünk, Csány község adventi koszorúján az első gyertyát.

A hit gyertyája már lobog, és ellensúlyozhatja a szívünkben a félelmet és a sötétséget. A hit lángjának fénye  ragyogja be az otthonunkat és a szívünket.