Tájékoztató

Szalatnai Gábor a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának  hivatalvezetője az alábbi tájékoztatót nyújtja a községünk lakóinak:

Miért jó az oltás?

 A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás, a lakosság minél nagyobb arányú oltásával lehet megfékezni a jelenleg az egész világon erőteljesen terjedő járványt. A védőoltással a szervezet védekező rendszerét felkészítjük a kórokozó (ez esetben az új koronavírus) ellen, és ezzel kialakítjuk a védettséget.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak, biztonságosak, és amelyet más országban is használnak.

Magyarországon minden alkalmazott vakcina védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Magyarországon több vakcina is rendelkezésre áll, hogy minél előbb, minél több embert be lehessen oltani, és így újra lehessen indítani, fenn lehessen tartani az ország működését. A védőoltás ingyenes és önkéntes.

                                                           A VÉDŐOLTÁS ÉLETET MENT.

A jelenleg választható oltóanyagok:

Vakcina gyártója Hány oltás kell belőle? Hány nap a különbség a két oltás között? Kinek adható? Krónikus betegeket oltanak vele? Magyar védettségi igazolványra jogosít? EU oltási igazolványra jogosít? Bővebben

Pfizer

Biontech 

2 21 nap 12 év felettieket oltanak vele Igen igen (az 1. oltás után azonnal) igen (14 nappal a 2. oltás után)

http://www.koronavirus.gov.hu/

 

Moderna 2 28 nap 12 év felettieket oltanak vele Igen igen (az 1. oltás után azonnal) igen (14 nappal a 2. oltás után)

http://www.koronavirus.gov.hu/

 

Sinopharm 2 28 nap 18 év felettieket oltanak vele Igen (kivéve: nem kezelt krónikus betegség vagy heveny fellángoló szakaszban) igen (az 1. oltás után azonnal) nem

http://www.koronavirus.gov.hu/

 

Janssen 1 - 18 év felettieket oltanak vele Igen igen (az oltás után azonnal) igen (14 nappal a 2. oltás után)

http://www.koronavirus.gov.hu/