Hőségriasztással kapcsolatos tájékoztató

Dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, tűzoltósági főtanácsos, kirendeltségvezető hőségriasztással kapcsolatos tájékoztatója.

Mint ahogyan már ismert az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – 2021. június 19. (szombat) 0:00 órától június 22. (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Az előrejelzések alapján a hőség keddet követően is tartósnak bizonyul az ország egyes helyein harmadfokú hőségriasztás kiadására kerülhet sor.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen az alábbiakra:

 • Mindenki számára fontos a fokozott folyadékbevitel.
 • A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.
 • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.
 • Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
 • A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan.
 • A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! 
 • Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
 • Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.
 • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
 • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
 • A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóság weboldalán.

A tartós magas hőmérséklet egészséget érintő problémák mellett, egyes helyeken akár az infrastruktúra bizonyos elemeinek (áram-és vízellátás, közlekedés, stb.) átmeneti működési zavarait is eredményezheti.

A hőségriasztással kapcsolatban az alábbi linkek adnak bővebb felvilágosítást, melyeket kérem, kísérjenek folyamatos figyelemmel.

https://www.nnk.gov.hu/

https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/

http://heves.katasztrofavedelem.hu/