A Csányi Önkormányzati Tejüzem ünnepélyes átadása

„Jószág, jó tej, jó sajt” szlogennel, ünnepélyes keretek között adták át a Csányi Önkormányzati Tejüzemet 2018 április 4-én. A mintegy 140 milliós beruházást Csány Község Önkormányzata valósította meg a Belügyminisztérium által kiírt beruházási célú közfoglalkoztatási mintaprogram keretében. A program megvalósítására először 107,9 millió Ft támogatást, majd további 32 millió Ft kiegészítő támogatást nyert az Önkormányzat képviseletében Medve István polgármester a Belügyminisztérium pályázatán.

A megnyitón először Medve István, a település polgármestere mondott beszédet. Majd a térség országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt kifejtette, hogy a csányiaknak soha senki nem adta ingyen a fejlesztéseket, mindenért meg kellett és kell küzdeni. Az országgyűlési képviselő úr szerint nincs jobb, mint a saját magunk által megtermelt élelmiszer, amivel a jövőt és a jövő egészségét is biztosítani lehet.

Dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott  csányi kötődéseiről beszélt. Réthy Pál, Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője örömét fejezte ki, hogy ilyen típusú beruházásoknak is helyt tudnak adni a közfoglalkoztatásban. A népdalkör előadása után következett az ünnepélyes szalagátvágás és az épület felszentelése, majd az egybegyűltek megtekinthették belülről is az üzemet, valamint meg lehetett kóstólni a finomabbnál finomabb sajttálakat és egyéb készítményeket.

A tejüzem napi 2000 liter kecske-, juh vagy tehéntej feldolgozására képes. A feldolgozandó kecsketej zömét a helyi önkormányzati kecskegazdaság szolgáltatja. Az üzem technológiája natúr és ízesített érlelt sajtok, natúr és ízesített gomolyasajtok, pasztőrözött tej, túró, natúr és ízesített joghurt, kefír, kakaó stb. előállítását és csomagolását teszi lehetővé. A minőségi termékek előállítását kiválóan felszerelt modern tejvizsgáló labor, zárt gyártástechnológiai rendszer, központi mosórendszer, valamint központi számítógépes felügyeleti rendszer biztosítja.

Az üzem védelméről kamerarendszer és mozgásérzékelő riasztó rendszer gondoskodik.

 

http://m.hatvanonline.hu/hir/Joszag_jo_tej_jo_sajt/0/7/13218?fbclid=IwAR2ZvfxHqrlysMs1U7IbKHgyi1sAOhPpO_eKgegArdp8ohTURn0VU_C1Flw

https://gyongyostv.hu/35455-tejuzemet-avattak/

http://m.hatvanonline.hu/hir/200_nmes_tejuzem_epul_Csanyon/0/7/10353

https://orientpress.hu/cikk/2018-04-06_kecsketej-feldolgozo-uzemet-avattak-csanyban

 

 

Képek: Kovács Orsolya