Advent ünnepe

Az első gyertya Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást; ezért ez a gyertya a hit jelképe.

A második gyertya a megváltót szimbolizálja; ezért ez a gyertya a remény jelképe.

A harmadik, rózsaszínű gyertya Szűz Máriát szimbolizálja, aki megszülte Jézust; ezért ez a gyertya az öröm jelképe.

A negyedik, utolsó gyertya Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek; ezért ez a gyertya a szeretet jelképe.

Idén sajnos ez az ünnep is más. Az örömteli várakozást beárnyékolja egy alattomos vírus, mely távolságtartásra, fokozott óvatosságra, az érintkezés formáinak minimálisra szorítására kényszerít minket.

Az adventi időszak a keresztények szemében Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a fenti négy tulajdonságokat, a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban, különös tekintettel a kialakult veszélyhezetre adott válaszul. Az utolsó vasárnapon közösségünk egymás iránt érzett szeretetének lángját gyújtottuk meg. Idén elmarad a Hagyományos ünnepváró gyertyagyújtás közös karácsonyfánknál, ezért az utolsó gyertyagyújtáskor mindenki hazavihette az ünnep fényeit. A nehézségek ellenére örömteli várakozást kívánok! Óvjuk szeretteinket, vigyázzunk egymásra!

Molnárné Pádár Hajnalka