Építsd újra önmagad!

Feltölt és ellazít a mozgás

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják Csányban a látogatókat a Nippon Zengo és DORS funkcionális edzéseken. Szekeres Ágnes edző irányításával találkoznak rendszeresen a helybéliek, hogy közösen mozogjanak, mintegy újraépítve ezzel egészségüket.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Szekeres Ágnest arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

- Azt tapasztalom, kell a hölgyeknek a változatosság. A Nippon Zengo hatalmas hangulatot képes teremteni az edzések alatt, a DORS-t pedig kihívásként élik meg, hogy erre is képes vagyok és igenis meg tudom csinálni. Jól tudom, hogy nagyon nehéz kiszakadni a munkából, napi rutinból. Mégis szükség van arra, hogy néha csináljanak mást. Erre  az edzésre örömmel jönnek, ezért úgy érzem, abszolút megéri.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

- Korábban verseny aerobikoztam, ám a második gyermekem születése után 26 kilót felszedtem. A célom az, hogy ezt leépítsem annak érdekében, hogy ne legyen magas vérnyomásom, cukorbetegségem. Nagyon jó, hogy koncentrálni kell, ez a fajta edzés tökéletes a számomra arra, hogy visszaszerezzem az optimális súlyt. Nagyjából 15 kiló mínusz a cél – mondta el Dobrókáné Jaros Ágnes.

Az EFOP-1.8.6-17-2017-00015 azonosító számú – „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén - Építsd újra önmagad” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

Videó