Szupergyors internet hat településen

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő szerint napjainkban az információ sebessége hatalom, s ehhez elengedhetetlenül szükséges az internethálózat fejlesztése. A világháló megkönnyíti a mindennapok életét az ügyintézéstől az oktatásig, s a tapasztalatok szerint ahol bevezetik a szupergyors rendszert, ott hamarosan megkétszereződik a felhasználók száma. Az internet erősíti a fiatalok jövőképét, s elősegíti azt is, hogy helyben maradva alakítsák életüket – jelentette ki a honatya.

Ennek jegyében kedden Csányban hat település – a házigazdáké mellett Egerfarmos, Kompolt, Nagyút, Bodony és Tarnalelesz – szélessávú internethálózatát adták át. Az eseményen Szabó Zsolt mellett jelen volt Kara Ákos, az Innovációs és technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, dr. Kövesi Gabriella, a beruházó Magyar Telekom Távközlési Nyrt. szabályozási igazgatója, s megjelentek az érintett önkormányzatok vezetői is.

A projekt a Szupergyors Internet Program keretében valósult meg. A hálózat tavaly óta mind a hat helyen működik, már elő is lehet fizetni a szolgáltatásra. A fejlesztés összértéke mintegy 240 millió forint volt, amelyből 56 milliót európai uniós forrásból finanszíroztak – közölte Kara Ákos államtitkár. Elmondta: ezekkel együtt a 2015-ben indult program keretében 2018 végére országszerte már 500 ezer háztartásban nyílt lehetőség a szélessávú internet elérésére, s a végső cél, hogy valamennyi településen legyen ilyen szolgáltatás. Azz államtitkár közölte azt is: a célok között szerepel, hogy hazánk minden településén létesüljön legalább egy szabad elérésű internetes pont. 

Dr. Kövesi Gabriella, a Telekom – amely a magyar kormány stratégiai partnere – szabályozási igazgatója úgy vélekedett, hogy három-négy év múlva már megteremtődhetnek annak feltételei, hogy az egész országban gigabitképes hálózat épülhessen ki.

A mostani fejlesztés eredményeként a nem a minimálisan elvárt 30 Megabit valósulhatott meg, hanem a háztartások akár 2 Gigabites internetre is előfizethetnek. A települések a legkorszerűbb, optikai hálózatot kapták meg. A Szupergyors Internet Program előtt a nagyvárosokban volt csak megszokott az optikai hálózat, az akár 1-2 Gigabites kapcsolat. Most a legkisebb falvakban is egy nagy ugrással ugyanez a színvonal jelenik meg.

Medve István csányi polgármester kijelentette: lakóhelyük számára mérdföldkő a mostani beruházás. Mindez kiegészül azzal, hogy hamarosan elkezdődik a belterületi utak rendbe tétele, s a tervek között szerepel a községet Hatvannak összekötő útszakasz felújítása is. Ezeken kívül hamarosan három közintézményt is felújítanak.

A kormány – mint fentebb írtuk – 2015-ben indította el a Szupergyors Internet Programot. A sikeres fejlesztések folytatásaként 2019 januárjában a program újabb szakaszának megvalósítása kezdődött el . Ennek célja a minimum 100 Mbit/s-os sávszélesség elérése, és a kezdeményezés az optikai fejlesztéseket helyezi előtérbe.

A Szupergyors Internet Programnak köszönhetően a lakosság nagy adatmennyiséget könnyen és gyorsan tud le- és feltölteni, ami hozzájárul többek között a területi különbségek kiegyenlítődéséhez, a tudáshoz, az információhoz és a távmunka lehetőséghez való hozzáféréshez. Lehetőséget kínál továbbá versenyképesség javítására a vállalkozások számára. A felhasználók – a család több tagja, a munkavállalók, a diákok – párhuzamosan dolgozhatnak, tanulhatnak és művelődhetnek az internet segítségével, anélkül, hogy egyikük korlátozná a másik elérhetőségét.

Írta: Tari Ottó - Hatvan Online

 

http://hatvanonline.hu/hir/Szupergyors_internet_hat_telepulesen/0/7/14632

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/infokommunikacioert-es-fogyasztovedelemert-felelos-allamtitkar

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/infokommunikacioert-es-fogyasztovedelemert-felelos-allamtitkar/hirek/heves-megye-hat-telepulesen-adtak-at-szupergyors-internet-halozatot

http://www.ma.hu/itmania.hu/326047/Heves_megye_hat_telepulesen_adtak_at_szupergyors_internet_halozatot

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/hat-telepulesen-adtak-at-szupergyors-internethalozatot-2476670

https://index.hu/techtud/2019/02/12/a_szolgaltato_utan_masfel_evvel_az_allam_is_atadta_a_gyors_netet/

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ez-a-hat-kozseg-gyarapodott-szupergyors-internettel-1546042/

https://www.hirado.hu/videok/hirado-2019-02-12-i-adas-7/

Kép forrása: Hatvan Online