Hagyományos ünnepváró gyertyagyújtás

„A karácsony a szeretet és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” (Pilinszky János)

Ismét eltelt egy év, ismét elérkeztünk az év egyik legszebb ünnepéhez, a Karácsonyhoz, ismét nagy szeretettel köszönthettem Önöket ezen alkalomból. Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét így együtt hangolódhattunk, várakozhattunk a közelgő ünnepre!

A megnyitót követően Dr Szabó Tamás jegyző úr ünnepi köszöntőjét hallgathattuk meg, akinek szavai mindenkihez szóltak. Mondandóját a szeretet gondolatköréhez igazította, hisz ahol szeretet van, ott béke, megértés, barátság, lelki gazdagság van! A szeretet nem az anyagi javak függvénye! Forduljunk egymáshoz szeretettel és kitárul számunkra egy érzelemgazdag világ!

A karácsonyi ünnepkörhöz illő műsorszámokkal készültek számunkra a kicsik és nagyok egyaránt. Elsőként a csányi Napköziotthonos óvodába járó gyerekek adtak kis ízelítőt a karácsonyi műsorukból. Köszönjük a legkisebbeknek a bátor szereplést, nagyon ügyesek voltak! Felkészítő pedagógusuk: Erdélyiné Laszkács Erika és Nagy Zoltánné óvónénik voltak.

A Csányi Szent György általános iskola diákjai következtek, akik szintén ünnepi műsorral készültek számunkra. Köszönjük az ügyes kisdiákok hangulatos műsorát is! Felkészítő pedagógusuk: Fábián Krisztina tanárnéni volt.

A legnagyobbak sem maradhattak ki, a csányi Népdalkör is készült erre a napra, mégpedig karácsonyi énekeket hoztak el nekünk. Az iskolások műsorába szőtték bele a dalokat. Köszönjük ezt az ünnepi csokrot a Népdalkörnek is.

Versek, dalok, pásztorjáték, fülbemászó dallamok… ünnepi volt a hangulat! Teljessé tettük az estét és meggyújtottuk közösen községünk karácsonyfáján az ünnep fényeit! Településünk intézményeinek, civil szervezeteinek, szolgálatainak képviselői gyújtottak egy-egy gyertyát. Kigyúltak hát az öröm lángjai idén is közös karácsonyfánkon!

„Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.” (Wass Albert)

Ezen lelki kincsekhez hozzájárulva Csány Község Önkormányzata is szerette volna Önöket finomságokkal és meleg itallal kínálni. Szaloncukorral, a Napköziotthonos Óvoda Konyhájának dolgozói által készített mézeskaláccsal és fűszeres forraltborral kínálták az ünneplőket. Ez az ünnepi időszak, a rokonok, barátok összejövetelének időszaka, így ez az alkalom is teret adott egy kötetlen, estig tartó beszélgetéshez.

Szeretetteljes, békés, boldog Karácsonyt!

                                                                                                                     Molnárné Pádár Hajnalka