V. Csányi Hagyományőrző Dinnyefesztivál

„A hagyomány mélységes mély kút: az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell” – írja Végh Attila. Gyökerek nélkül nem lehet élni, épp ezért fontos, hogy az emberek érezzék, hogy a világnak, amelybe beleszülettek nem csak jelene, hanem múltja és jövője is van. Mi, csányiak szintén érezzük a magyar hagyományok, különösen helyi dinnyés hagyományaink fontosságát, és igyekszünk ápolni azokat.

Ötödízben valósult meg idén, augusztus első hétvégéjén a Csányi Hagyományőrző Dinnyefesztivál, melyet a mézédes dinnye, rekkenő hőség és pezsgő hangulat jellemzett. A dinnye dicsérete mellett a hagyományok, magyar ékességek, és a helyi tehetségek is szerepet kaptak a rendezvényen.

A programok már péntek délután elkezdődtek. 17 órakor, a Kultúrházban Dinnyés Örökségünk címen egy kiállítást tekinthettek meg és a Napfény Klub közreműködésével egy beszélgetésen vehettek részt a csányi dinnyés hagyományok iránt érdeklődők.

Szombaton reggel misével adtak hálát az Istennek és kértek áldást falujukra a csányiak. A templomból népviseletben, lovaskocsin, lovas kísérettel vonult a nép a faluszéli fesztiválra, ahol már javában folyt a dinnyekóstoltatás.

Az egész napos programok között szerepelt a dinnyefaragás, dinnyés vetélkedők, Magyarok vására, focibajnokság, főzőverseny, valamint a tuning autók kiállítása.

A nap során több ízben lehetőség nyílt a dinnyésgunyhó és a kecskegazdaság megtekintésére, ahová lovaskocsi szállította az érdeklődőket.

A legkisebbekre is gondoltak a szervezők. Egész napos gyermekliget várta őket, ahol különféle ügyességi és kézműves játékokkal tölthették az időt. 

„Magfalva” gyógyítói pedig napkeltétől-napnyugtáik masszírozással, csontkovácsolással álltak a vendégsereg rendelkezésére.

A fellépők között megtekinthettük, illetve meghallgathattuk helyi büszkeségeinket: Henter Hangát, A Csányi Napköziotthonos Óvoda nagycsoportosait, a Csányi Csicsergők iskolás gyermekeit, a Csányi Népdalkört, akik az Esztam zenekarral karöltve nyújtottak nekünk kellemes zenei élményt.

A néptáncot és népdalt kedvelők vidéki néptáncosok és népdalkörök műsorának is örülhettek, úgy mint a Turai Nyugdíjas Népdalkör, Herédi Néptáncegyüttes, Horti Nyugdíjas Népdalkör, Atkári Népdalkör, Szűcs Kálmán, Hatvani Népdalkör, Herédi Népdalkör, illetve Szabó Bence, aki már a Dunán innen, Tiszán túl verseny során is megmutatta tehetését a csányiaknak.

A magyar nomád hagyományokat bemutató programokból sem volt hiány, megtekinthettük a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas bemutatóját, illetve Anka Gergő és Király András ostorbemutatóját.

Az ebédhez a jó hangulatot a a Gyöngyösi Játékszín és a Rajeckzy Szimpatikusok biztosították, majd a Langaléta Garabonciások varázsolták vásári hangulatba a vendégeket.

A délután során a vendégek ízelítőt kaptak a taekwondo világából, a kutyabemutatón tanúi lehettünk, milyenek az igazán jól nevelt és képzett kutyusok, a legelszántabbak pedig egy szakenderversenyen is kipróbálhatták magukat.

A délutáni programokat díjátadó ünnepség zárta.

Az est Vikidál Gyula koncertjével folytatódott, melyet egy lenyűgöző tűzzsonglőr előadás követett. A rendezvény egy fergeteges nyáresti mulatsággal zárult, melyhez a zenét és a hangulatot a Classic Duo szolgáltatta.

A Dinnyefsztiválon készült fényképeket a Galéria menüpont alatt tekintehetik meg.

                                                                                                                                      Langó Blanka