Dinnyés örökségünk

Az V. Csányi Hagyományőrző Dinnyefesztivál előestéjét a Művelődési Ház könyvtárában tartottuk. Beszélgetést szerveztünk " Dinnyés örökségünk "címmel, s a témához kapcsolódóan kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

A Csányi Népdalkör színes csokorral nyitotta meg a programot, s a vidám énekszó meg is adta a hangulatát az estnek.

A Napfény Klub által előzetesen összegyűjtött fényképeket vetítettük le a szép számú közönségnek. A  fotók a dinnyés életet és a dinnyekertészkedés munkafolyamatait mutatták be a múlt század 20-as éveitől kezdve a 80-as évekig.

Azok a vendégek, akik ezzel keresték a kenyerüket - hosszú évtizedeken át felvették a vándorbotot, hogy az ország különböző pontjain termeljék a dinnyét - nagy örömmel ismerték fel családtagjaikat, ismerőseiket. A fiatalabb generáció is részese volt a nehéz és fáradságos munkának, akik diákéveik nyarait a dinnyeföldön töltötték, elérzékenyülten emlékeztek vissza ezekre a boldog évekre.  A dinnyés lét összetettsége, a természettel való együttélés és a szabadság érzése növelte ennek a generációnak a kreativitását és munkabírását, ez az örökség meghatározóvá vált  egész életükben.

Jelen voltak a legfiatalabbak, az unokák is, akiknek már nem volt személyes tapasztalatuk erről az életformáról, de most bepillantást nyerhettek a szülők és nagyszülők életébe.

Sok érdekesség hangzott el a fényképek vetítése közben a dinnyés életet és szokásokat illetően.

Reméljük ez a fotóanyag megteremti egy további helytörténeti gyűjtemény alapjait.

 

                                                                                                                                Józsa Márta