„Dunán innen, Tiszán túl” – elődöntő Csányon

Nagy örömünkre szolgál, hogy településünk idén immár harmadik alkalommal rendezhette meg a „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyei elődöntőjét.

A versenyt a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület hirdette meg, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében. A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

Három megyéből érkeztek nevezések két korcsoportban népmese, népzene, néptánc és népdal kategóriákban. A korábbi évek sikerein felbuzdulva 27 jelentkezés érkezett. Sok kisgyerek már időben elkezdte a felkészülést, hogy erre a napra tökéletes produkciót adhasson elő a zsürinek, a közönségnek, a fellépőtársaknak és a szervezőknek.

A zsűri elnöke Sebestyén Márta Liszt-, Kossuth-, Príma Primisszima-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett, Művészetek a békéért UNESCO-címet elnyert népdalénekese volt.

A zsűriben is a szakma neves képviselői foglaltak helyet:

 • Kocsisné Horti Mónika zenetanár,
 • Zölei Sándorné a Csányi Szent György Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa,
 • Kása Balázs néptáncoktató,
 • Kovács Zsolt néptáncoktató,
 • Tóth István előadóművész és
 • Unger Balázs zenetanár, a CimbaliBand vezetője.

Tehetségkutató versenyünkön jelen volt Sotiris G. Bekas, görög újságíró (az általa készített fotókat lásd itt). A rendezvény fővédnöke Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője volt.

Személyes megjelenésével járult hozzá a rendezvény színvonalához:

 • Csány szülötte Pócs János országgyűlési képviselő,
 • Imre Zsolt a Járási Hivatal vezetője,
 • Jagodics István a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hatvani Tankerületének vezetője és Szőke Józsefné a KLIK munkatársa,
 • Hargitai Katalin a Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesülettől,
 • Rápóti-Fekete Mónika a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége MENTE Egyesületének elnöke,
 • Dr Gyárfás Ágnes a Miskolci Bölcsész Egyesület elnökasszonya és alapíója, számos magyarságtudat formáló könyv szerzője.

A Házigazdák Gál Tiborné alpolgármester asszony és Medve István polgármester voltak.

A rendezvény megszervezését Rácz Jánosné vállalta fel.

A rendezvényt a Csányi Napköziotthonos Óvoda nagycsoportosai nyitották meg, felkészítő pedagógusuk Surányiné Szabó Beáta óvónéni, dajkanénijük Gulyás Gáborné segítették Őket. Az összeszokott kis csapat táncolt, énekelt a színpadon, megadta az előttünk álló nap hangulatát. Köszönjük nekik a bátor kiállást!

A nap folyamán számos remek produkciót láthattunk-hallhattunk:

 • humorral fűszerezett, tanulságos népmeséket,
 • dallamos, gyönyörű, szépen csengő népdalokat, melyek közül volt, amit zenei kísérettel hallgathattunk meg,
 • fülbemászó, több hangszeren előadott népzenét,
 • szólóban, párban vagy épp csoportosan előadott, látványos tánclépésekkel gazdagított néptáncot.

 

A napot különböző programok, lehetőségek is színesítették:

 • A Kultúrház nagytermében kiállítást tekinthettünk meg Csány falumúzeumi gyűjteményéből,
 • a csányi dinnyéskunyhó és a Faluház is látogatható volt,
 • az érdeklődők megtekinthették a Magyarok Nagyasszonyának szentelt gyönyörű templomunkat,
 • a gyerekek nagy örömére lovaskocsis kirándulás indult az önkormányzati kecskegazdaságba,
 • a falu kemencéjében sült kenyérlángos kóstolásra is lehetőség volt,
 • az udvaron felállított sátorban kézműves foglalkozások zajlottak,
 • a MAG népi gyógyászai áldásos tevékenységében az udvaron felállított jurtában részesülhettünk,
 • Pásztó-gyöngyösi fazekas vásárfia beszerzésre is lehetőség nyílt.

 

Köszönjük minden fellépőnek, hogy magyarságunk eme értékeit tanulják, ápolják és egy-egy ilyen színvonalas rendezvényen be is mutatják nekünk, továbbélnek eme értékek, nehogy feledésbe merüljenek. Azt hiszem minden jelenlévő nevében elmondhatom, hogy felemelő érzés volt minden egyes produkciót megnézni és ez a mosolyokon, tapson, örömön, jó érzésen keresztül viszonzásra került a gyerekek felé. Káprázatos előadásokban volt részünk, felkészült, bátor, magabiztos, rendkívül tehetséges gyerekek mutatták be tudásukat. Reméljük a következő alkalmakkor is megmelengetik szívünket magyarságunk gyöngyszemeivel. Köszönjük a felkészítő pedagógusoknak, szülőknek is a támogatásukat, munkájukat, hisz a magyar hagyományok, kulturális értékek segítségükkel közvetítődnek felénk és a gyeremekek által kelnek életre. Kívánom minden résztvevőnek, hogy bátran és kitartóan folytassák a tanulást, gyakorlást, mert vannak még népmesék, néptáncok, népdalok, népzenék, amik elsajátításra, bemutatásra várnak. A fellépő gyerekeknek köszönhetően ismét egy szép, vidám, értékes napot töltöttünk együtt, a nap hangulata velünk van a mindennapokban!

 

Molnárné Pádár Hajnalka

 

A rendezvényen készült fotókat lásd a Galériában

Sotiris G. Bekas, görög újságíró fotói

További fotók találhatók itt

 

A „Dunán innen, Tiszán túl” csányi elődöntőjének nyertesei:

 

Népdal kategória

Egyéni, I. korcsoport 

  1. helyezett: Szabó Bence (Hatvan)

  2. helyezett: Gulyás Vivien (Jászárokszállás)

Egyéni, II. korcsport 

  1. helyezett: Henter Hanga (Csány)

Csoportos, I. korcsoport:

  1. helyezett: Hévízi Kisiglicék (Galgahévíz)

 

Népmese kategória

I. korcsoport

  1. helyezett: Rácz Evelin (Hatvan)

  2. helyezett: Juhász Csaba Mátyás (Hatvan)

  3. Jánosi Hanna Katalin (Hort)

II. korcsoport

Külön díj: Sós Borbála Mária (Hatvan)

 

Népzene kategória

Egyéni 

  1. helyezett: Farkas Ida (Pásztó), Szécsényi Zsófia (Pásztó)

Csoportos

  1. helyezett: Rajeczky Szimpatikusok (Pásztó)

 

Néptánc kategória

Egyéni, I. korcsoport

  1. helyezett: Nagy László (Orosháza)

 

Tehetségkutatónk főszervezője Rácz Jánosné Marika volt.

Szervezők és segítők:

Agócs Antónia, Banya József, Bitaróczkiné Czudarhelyi Zsuzsanna, Bitaróczki Viktor, Borosiné Teiringer Brigitta, Bódi Gyuláné, Csámpai Betti, Cserna Józsefné Ani, Csomor Zoltán, Csomorné Farkas Éva, Egyedné Major Mária, Erdélyiné Laszkács Erika, Farkas Brigitta, Farkas Albert, Fekete József, Forgó Ferencné, Gál Tiborné, Gulyás Gáborné, Gulyás Gyuláné, Horváthné Tóth Irén, Józsa Istvánné, Józsáné Balogh Zsuzsanna, Kerek Attila, Kiss Sándorné (Katika), Korozs Györgyné, Kovács Orsolya, Kovácsné Hevér Erika, Kovácsné Tóth Dóra, Langó Sándorné, Langóné Fentor Anita, Magyarné Tóth Márta, Medve István, Medve Istvánné, Medve Éva, Meggyes Attiláné, Micskó Tibor, Micskó Tamás, Mészáros Eszter, Molnár Ádám, Molnárné Pádár Hajnalka, Nagy Fruzsina, Nagy János, Nagyné Tóth Marika, Nagy Károly, Nagyné Tóth Ágnes, Nagyné Tóth Szilvia, Napfény klub tagjai, Kovács István, Patai Attila, Pádár Attila, Penczi Ferencné, Pernyész Róbertné, Pethes András, Prileczki Klaudia, Prileczki Lászlóné, Prileczki Péter, Ráczné Fábián Éva, Rácz János, Rácz Mária Magdolna, Surányiné Szabó Beáta, Szabó Jánosné Eszti néni, Szabó Józsefné, Szabó Lászlóné Pirike, Szénási Béláné, Szénási Mariann, Szigeti Edina, Tóth Lászlóné, Tóth Sándorné, Tóth Tamara, Varbai Vivien, Varga Éva, Zsólyomi József, Zölei Sándorné.

Köszönjük szépen mindannyiuk munkáját!