Önkormányzati dinnyetermesztés - 2014

Önkormányzatunk az országban egyedülálló módon településünk nevéhez méltóan dinnyét termesztett Start közmunka program keretében, 22 közmunkásnak adva ezzel munkát az elmúlt hónapokban. A dinnyetermesztés 2 és fél hektáron folyt, talajtakarásos technológiával. A következő fajtákat termesztettük (hogy szakaszosan történjen az érés): oltott Lady, oltott Farao, Top Gun, Lady, Susy, Sakura, Nosztalgia.
 
A dinnyetermesztés sokak örömére (és néhányak igen nagy bánatára) sikeres lett: mintegy 800 q dinnyét értékesítettünk és közel 4 millió Ft tiszta bevételt/nyereséget termeltünk az Önkormányzat számára. Az általunk termelt dinnyét kóstolhatták a látogatók a IV. Csányi Hagyományőrző Dinnyefesztiválon. Dinnyéink többsége 10-16 kg-os volt. A legnagyobb dinnyénk ezen a nyáron 22 kg-osra nőtt.
 
Önkormányzati dinnyetermesztésünk tehát, mint minden valamire való értelmes cselekedet, több szinten gyümölcsözött: egyrészt 22 embernek adott munkát/fizetést közmunkaprogramként, másrészt 4 milliós bevételt hozott a falunak, harmadrészt a Hagyományőrző Dinnyefesztivállal együtt Csány és a csányi dinnye nevét öregbítette (lásd pl. http://magyarno.com/kis-falu-nagy-unnepe/https://www.youtube.com/watch?v=cqeu5YNDbhI).
 
A programot Medve István polgármester úr álmodta meg, ő adta be és nyerte meg rá a (közmunka)pályázatot. A projekt megtervezésében és levezénylésében legnagyobb segítségére Gál Tiborné képviselőasszony volt.
 
Dinnyetermesztésünket rengetegen segítették, sokakban felébredt a dinnyésvér, a nosztalgia a régi dinnyés életforma iránt. Mák Zsolt adta hozzá a gyepet, amit Pásztor János vágott ki. Petik Zoltán helyet biztosított udvarán a dinnyepalántáknak. Gál Nándor és Petik Zoltán talaj-előkészítési munkálatokat, simítózást végzett, a simítót hozzá Ézsiás Tibor biztosította. Kerek Attila boronált, Petik Zoltán permetezett, ekézett, tárcsázott. A permetezőket Mák Zsolt és Gál Tiborné, a tárcsát Patai Dávid adta kölcsön. Monok Péter segített a talajmunkákban, Sisa Richárd a permetezésben. Józsa Zsolt a földek műtrágyázását végezte. Józsa Viktor és Nagy János a talajtakarásos termesztési technológia megvalósításához a talajtakaró fóliát fektették le több napon át Juhász Dávid gépével. Az ehhez szükséges fóliát Gál Tiborné szállította el saját autójával Lajosmizséről. A kiültetés során Fentor László és Gál Tiborné biztosított eszközöket. A tápoldatozást és locsolást folyamatosan Józsa Viktor és felesége, Zsuzsi felügyelte.
 
A dinnyetermesztést folyamatos szaktanácsadással Fentor László és felesége, Marika, Micheller Lajos és felesége, Erzsike, Józsa Viktor és felesége, Zsuzsi és Gál Tiborné segítették. Medve István polgármester úr minden szabadidejében és hétvégéjén irányította és szervezte a munkálatokat, valamint locsolta a dinnyét. Szabadidejéből szintén sokat áldozott a dinnyére Csomor Zoltán és Kerek Attila. A dinnyeszedést Szabó Dénes, Petik Ferenc végezte. Az őrzéshez a lakókocsit Zölei Sándor biztosította.
 
Az önkormányzati dinnyetermesztéssel kapcsolatban ismételten külön ki kell emelni Gál Tiborné képviselőasszony, Erzsike tevékenységét. A kezdetektől ő adta a szakmai irányítást és a felügyeletet. Segített a talajmunkálatok megszervezésében. Irányította a gyepelést, a gyepkockák kifúrását, a magolást, a palánták átrakását és gyomlálását. Ezekben a munkákban ő maga részt is vett. A palántanevelést, azok locsolását, tápanyagozását is ő vállalta magára és ő végezte el heteken át. A dinnyekiültetés megszervezését és levezénylését is Erzsike végezte, és itt is segített a munkában, az ültetésben is. És besegített természetesen a dinnyeszedés és az értékesítés koordinálásba is. Mindemellett eszközöket, gépeket is biztosított a munkálatokhoz: csíptetőket és ládákat a palántakiültetéshez, háti és vontatott permetezőt a lombtrágyázáshoz.
 
A dinnye értékesítésében szintén sokan segítettek munkával, kapcsolatrendszerrel, szállítójárművel: Borosi Zoltán, Gál Tiborné, Horváth Gyula, Józsa Zsolt, Petik Zoltán, Raj Kálmán, Verebély János. E téren a legtöbbet Nagy Jánosnak köszönhetünk, akit olykor még a párja Bugyi Anna is elkísért a piacra. Az értékesítést heteken át délutánonként a turai és éjszakánként a budapesti nagybani piacon személyesen Medve István polgármester úr és a felesége Katika végezte.
 
A dinnye helyi árusításában, melyet Molnárné Pádár Hajnalka szervezett és irányított ugyancsak rengetegen segítettek:Bangó Dzsenifer, Bartók Jánosné, Bitaróczki Bettina, Bitaróckiné Czudarhelyi Zsuzsanna, Bohács Ágnes, Bugyi Jolán, Csomor Zoltán, Fekete József, Füzeséri Lászlóné, Gulyás Attila, Gulyás Csaba, Horváthné Tóth Irén, Kerek Attila, Kovács Dániel, Kovácsné Tóth Dóra, Kovács Orsolya, Langó Blanka
Langó Dávid, Medve Éva, Medve Istvánné Czabán Katalin, Molnár Fruzsina, Nagy Károly, Nagyné Tóth Mária, Orosz Zsuzsanna, Pethes András, Pethes Mercédesz, Petik Alexandra, Szabó Judit, Szabó Margit.
 
Köszönjük mindenkinek a segítségét: „Ez jó mulatság, férfi munka volt!”