„Dunán innen, Tiszán túl” - Csányi gyermekek sikere a miskolci döntőn

2014. május 31-én az elmúlt évekhez hasonlóan Miskolcon került megrendezésre a „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei gyermek és ifjúsági tehetségkutató verseny döntője, melynek egyik regionális elődöntője Csányon zajlott áprilisban 26-án. Ismét nagyon szép eredményeket értek el a csányi fordulóból bejutott versenyzők. Népdal kategória I. korcsoportban első helyezést ért el Henter Hanga Napsugár Csányról. Népmese kategória I. korcsoportban első helyezést ért el Kovács Boglárka Detkről. Népmese kategória II. korcsoportban második helyezést ért el Pernyész Ádám Csányról. Nagyon büszkék vagyunk ifjú tehetségeinkre! Ezúton is gratulálunk nekik!
A "Dunán innen, Tiszán túl" Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági verseny 2014-re az összmagyarság élő hagyományainak a seregszemléjévé vált. A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület által az idén is meghirdetett verseny példátlan összefogás eredményeként úgy segíti a magyar értékek továbbélését és a népművészet csodálatos világának népszerűsítését, hogy egyben lehetőséget ad az ifjú tehetségek bemutatkozására is.
A május utolsó szombatján Miskolcon, a Művészetek Házában rendezett döntőn népmese, néptánc, népdal kategóriákban két korcsoportban, kisiskolás kortól gimnazista korig vehettek részt a gyermekek.
A versenyen az egész Kárpát-medence képviseltette magát, hiszen a szervező Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú megyéből, a Dunántúlról, Erdélyből, a Felvidékről és idén először a kárpátaljai Péterfalváról és a stuttgarti magyarok képviseletében is érkeztek gyermekek. A neves művészekből álló zsűrinek közel 400 gyermek előadását kellett értékelnie.