A második adventi gyertya meggyújtása

Szabó Margit, a Csányi Szent György Általános Iskola Igazgatója, Képviselő Asszony meggyújtotta településünk adventi koszorúján a második gyertyát.

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.

Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk.

Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől – szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.

Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” Pilinszky János

Ismét a szépirodalom klasszikusainak örökérvényű gondolatait tolmácsolták az előadók, Kovácsné Tóth Dóra, Medve Éva, Surányiné Szabó Beáta és Szabó Margit.

A műsort és a gyertyagyújtást követő vendéglátást frissen sült pogácsával, sajtos rúddal, zsíros kenyérrel, szaloncukorral, forró teával és forralt borral Ferró Tivadarné, Gál Brigitta, Gál Nándorné, Juhász Péter, Juhász Péterné, Kovácsné Tóth Dóra, Medve Éva, Oroszi Istvánné, Szabó Margit, Rácz Attila és Rácz Emil készítették elő.

Minden vasárnappal több gyertya világít, szimbolizálva a fényt, amelyet a születő Jézus hoz majd az életünkbe.

ÁLDOTT, BÉKÉS, SZERETETTELJES VÁRAKOZÁST KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Medve Éva

Foto: Gál Brigitta