Az első adventi gyertya meggyújtása

Medve István Polgármester Úr meggyújtotta településünk adventi koszorúján az első gyertyát.

Advent a karácsony december 25. előtti negyedik vasárnappal, más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához, november 30.-hoz legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét, és karácsonyig tart.

Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Ez a nap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és az adventi időszak kezdetét.

December 24. advent utolsó napja a régebbi egyházfegyelemben ez még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei (pl. hal, mákos guba) is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

Az advent és a karácsony időszaka kicsit a befelé fordulás, az önmagunkkal és családunkkal törődés időszaka is. Ilyenkor az ember lelkének jól esik szép gondolatokat olvasni, elmélyülni.

A szépirodalom segítségével a mindannyiunk életében közös, hétköznapi értelemben vett várakozásról és az ádventi időszak befelé forduló figyelméről, a hűvösödő, színeit és fényét vesztő napok csendjében megszülető reményről szóltak a következő előadók Gál Tiborné, Medve Éva, Molnárné Pádár Hajnalka, Szabó Józsefné és Szabó Margit.

A gyertyagyújtást és a műsort követő vendéglátást Fényszarusi András, Fényszarusiné Domokos Angéla Ágnes, Ferró Tivadarné, Gál Tiborné,  Molnárné Pádár Hajnalka, Oroszi Istvánné és Süveg-Simó Erzsébet készítették elő.

Minden vasárnappal több gyertya világít, ez szimbolizálja a fényt, amelyet a születő Jézus hoz az életünkbe.

ÁLDOTT, BÉKÉS, SZERETETTELJES VÁRAKOZÁST KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Medve Éva

Foto: Gál Brigitta